Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία για την εορτή των ενόπλων δυνάμεων:

Σήμερα, μεγάλη ημέρα εορτασμού  των Εισοδίων της Θεοτόκου αποδίδουμε, ταυτόχρονα, με κάθε επισημότητα την οφειλόμενη τιμή στην αποστολή και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.
Η εορταστική εκδήλωση αποβλέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και κυρίως στην Πολεμική Αρετή των Ελλήνων. Διότι είναι βαθιά και σταθερή πίστη μας ότι η υπεράσπιση βωμών και εστιών από κάθε ξένη επιβουλή ήταν, είναι και πρέπει να είναι καθήκον κάθε Έλληνα.
Και πραγματώνοντας αυτό το καθήκον, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, άοκνα υπηρετούν την ιερή αποστολή και διαρκή επιδίωξή τους, που είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Άλλωστε, μόνο σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, είναι δυνατή η νηφάλια και ανεμπόδιστη ενασχόληση του ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
Η μακραίωνη ιστορική πορεία του Ελληνισμού είναι συνυφασμένη με αδιάκοπους και επαναλαμβανόμενους αγώνες και ηρωικές θυσίες για την υπεράσπιση των ιερών και οσίων της φυλής, την ελευθερία, την τιμή, την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.  Η γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας προκάλεσε πάντα το λαίμαργο ενδιαφέρον πολλών επίβουλων και φιλόδοξων καταπατητών. Έτσι, χρειάστηκε συχνά η πολεμική μας αρετή να αποδειχθεί έμπρακτα. Μια αρετή και ταυτόχρονα σταθερή θέληση και απόφαση να υπερασπιστούμε τη γη και τις κατακτήσεις του πανάρχαιου πολιτισμού μας. Η πολεμική αυτή αρετή, η ανδρεία, το απαράμιλλο θάρρος και η τόλμη στη μάχη δεν ήταν ποτέ για το λαό μας προϊόντα ενθουσιασμού ή παρόρμησης, ενστίκτων ή επιθετικότητας. Ήταν βαθιά ριζωμένα στην παιδεία μας, στην ενσυνείδητη διάθεση και σταθερή απόφαση για την υπεράσπιση όλων εκείνων που με τόσες θυσίες οι πρόγονοι απέκτησαν, ανέδειξαν, διαμόρφωσαν, μετέδωσαν και μας κληροδότησαν. Τα πανανθρώπινης εμβέλειας πνευματικά κληροδοτήματα του Ομήρου, του Αισχύλου, του Σωκράτη, του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους διδάσκουν, παιδεύουν, νουθετούν, εξορκίζουν τους «παίδας Ελλήνων». «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθε περί πάτρης». Η υπόμνηση αυτή μαζί με τον ηρωικό παιάνα των Σαλαμινομάχων: «παίδες Ελλήνων ίτε, Ελευθερούτε πατρίδα, Ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, Θεών τε πατρώων έδη, Θήκας τε προγόνων, Νυν υπέρ πάντων αγών» διατρέχουν σαν φωτεινή ακτίνα δόξας όλες τις εποποιίες του Έθνους: από τις Θερμοπύλες και το «εν τούτω Νίκα» ως τα Δερβενάκια και το Καλπάκι.
Το αίμα των ηρώων που χύθηκε και οι αμέτρητες θυσίες επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών της Ελευθερίας και του ατελείωτου στρατού των εθνομαρτύρων αποκαλύπτει το μεγαλείο της φυλής μας και το πόσο ακριβά έχει πληρώσει τη διαχρονικά σταθερή της θέληση να ζήσει ελεύθερη στη γη των προγόνων της.



Κυρίες και κύριοι
         
 Οι Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις, εκφράζοντας τη διαρκή επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας, δρουν και σπεύδουν προς συμπαράσταση και προς όφελος των Ελλήνων, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Άλλωστε, στο σημερινό απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον ο τομέας της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού μας συστήματος, αφού η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό για την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών.
          Το στρατηγικό δόγμα της χώρας μας, αποτρεπτικό και αμυντικό, στηριζόμενο στην αμυντική επάρκεια, την απαιτούμενη στρατηγική ευελιξία, την ικανότητα άμεσης αντίδρασης και την αναγκαία περιφερειακή παρουσία, εξασφαλίζει αξιόπιστη αποτροπή οποιωνδήποτε απειλών, με την οργάνωση και διατήρηση σύγχρονων, ευέλικτων, ισχυρών και ταχέως αναπτυσσόμενων Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τη δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης εχθρικών ενεργειών και προκλήσεων, σε περίπτωση εκδηλώσεώς τους. Έτσι, η επένδυση στη άμυνα της χώρας και στη διατήρηση του υψηλού φρονήματος αλλά και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων αποδεικνύεται επένδυση στην ειρήνη και τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανάπτυξη. Διότι μόνο μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι δυνατό να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
          Προϋπόθεση της κοινωνικής γαλήνης και ευημερίας είναι η ειρήνη. Αποτελεί σήμερα ύψιστη αναγκαιότητα. Άλλωστε, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο σημερινό αλληλεξαρτώμενο κόσμο η απειλή για τον ένα μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για όλους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, αποτελώντας την εγγύηση των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας, τα οποία υπηρετούν ανυποχώρητα με πειθαρχία, αφοσίωση, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, ταυτόχρονα, σε πλήρη, ισότιμη και ενεργό συμμετοχή και συνεργασία με συμμάχους και εταίρους αποτελούν ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η αποδεδειγμένη επιχειρησιακή τους ικανότητα τους επιτρέπει να συμμετέχουν και σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. Αυτή η ενεργός παρουσία συμβάλλει στην ενίσχυση του κύρους και της εικόνας της χώρας διεθνώς.
          Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω για την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας προσφέρουν με αυτοθυσία στην ελληνική κοινωνία μέσω αεροδιακομιδών, της περίθαλψης κατοίκων ακριτικών περιοχών και της πολιτικής προστασίας, ευαισθητοποιημένες και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Εμπνέουν έτσι αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες και στους επισκέπτες της χώρας μας.
         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου