Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ

Θέμα:

Να γράψεις ένα κείμενο,500 περίπου λέξεων, για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και να προτείνεις προληπτικά μέτρα με τα οποία μπορεί ο σύγχρονος νέος να προστατεύσει την υγεία του. Υπόθεσε ότι το κείμενό σου θα δημοσιευτεί στη σχολική σας εφημερίδα.

Σε ημερίδα για την “Υγεία και τη σωστή Διατροφή”, που πρόσφατα έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα, τονίστηκε ότι: “Η υγεία, καθώς συνδέεται άμεσα με την ίδια τη ζωή του ανθρώπου, είναι το πολυτιμότερο αγαθό γι΄  αυτόν. Αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα άλλα και όρο για την ευτυχία του. Για τούτο και η συστηματική καταπολέμηση των νόσων και η ανακούφιση του ανθρώπου από τον πόνο δεν εκφράζεται, στις πολιτισμένες κοινωνίες, απλώς ως ενστικτώδης ανάγκη επιβίωσης, αλλά ως ανθρωπιστικό αίτημα”. Άραγε, η ίαση των ασθενειών έγινε, στις μέρες μας,  επιστήμη και λειτούργημα και η περίθαλψη του πάσχοντος ανθρώπου το σημαντικότερο μέλημα της κοινωνίας τόσο, που η ποιότητα των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών να αποτελεί δείκτη προόδου και ανάπτυξής της. Το ενδιαφέρον για την προστασία της σωματικής και ψυχικής ευεξίας δείχνει το σεβασμό μας προς την υπέρτατη αξία, την ανθρώπινη ζωή.
Αυτή, όμως, η αξία σήμερα απειλείται από κινδύνους οι οποίοι, σ΄ ένα μεγάλο βαθμό, είναι προϊόντα της σύγχρονης ανάπτυξης και των συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ανάπτυξης αυτής.
Το φυσικό περιβάλλον είναι ο χώρος που γεννιέται και ζει ο άνθρωπος. Η φύση του προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία για τη ζωή του, τον αέρα, το νερό, τον ήλιο και τις θρεπτικές ουσίες. Αλλοίωση της σύστασής τους αποτελεί απειλή για την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου. Στην εποχή μας, αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες, μειώνεται το όζον της ατμόσφαιρας, τα χημικά απόβλητα και τα καυσαέρια μολύνουν τα νερά και τον αέρα, τα απορρίμματα ρυπαίνουν τα πάντα, το πράσινο καταστρέφεται και οι θόρυβοι ξεπερνούν τα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτέλεσμα της διαταραγμένης οικολογικής ισορροπίας είναι η δημιουργία νοσηρού κλίματος που δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους προδιάθεση για πολλές επικίνδυνες παθήσεις. Έτσι, απειλούμαστε από αναπνευστικές διαταραχές, αύξηση των περιστατικών του καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, ασθένειες στα μάτια, το δέρμα και άλλα. Και οι συνθήκες ασφυκτικής πίεσης του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος ασκούν καταστροφική επίδραση και στην ψυχική του υγεία.
Πέρα από την περιβαλλοντική ρύπανση και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου αποτελούν και  η πολυφαγία και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, επειδή επιβαρύνεται ο οργανισμός. Στην πολυφαγία οδηγείται κανείς από την αφθονία των αγαθών και την καταναλωτική νοοτροπία της εποχής μας, καθώς μάλιστα η μαζική παραγωγή ειδών διατροφής οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Για την υποβάθμιση ευθύνεται και η μόλυνση του περιβάλλοντος, από όπου αντλούμε βασικά προϊόντα διατροφής ή φυσικά συστατικά για την παραγωγή τροφίμων, και στην αλλοίωση που υφίστανται τα τρόφιμα σε κάποιο στάδιο παραγωγής-παρασκευής και επεξεργασίας τους με διάφορα χημικά προϊόντα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, συντηρητικές ουσίες. Παρόλο, λοιπόν, που στις λεγόμενες δυτικές, τουλάχιστον , κοινωνίες, όπως η δική μας, τις αποκαλούμενες κοινωνίες της αφθονίας, έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της επάρκειας των τροφίμων, οι μη κατάλληλες πολλές φορές τροφές, και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής στην παραγωγή τροφίμων, οδηγούν σε δυσάρεστα για την υγεία του ανθρώπου φαινόμενα.
Σοβαρές απειλές για την υγεία μας σήμερα αποτελούν και διάφορες κακές συνήθειες και εξαρτήσεις, όπως η εξάρτηση από το τσιγάρο. Ο καιόμενος καπνός αναδίδει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, όπως νικοτίνη, πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα. Οι ουσίες εισχωρούν, κατά το κάπνισμα, στον οργανισμό και τον υπονομεύουν αργά, αλλά σταθερά. Ευνόητο είναι πως οι κίνδυνοι αυξάνονται όσο μεγαλύτερη ποσότητα τσιγάρων καπνίζει κάποιος και όσο περισσότερο παρατείνει το κάπνισμα. Το τίμημα του καπνίσματος είναι συνήθως βαρύ και ίσως μοιραίο. Πλήττει ύπουλα καίρια σημεία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, καρκίνου, πνευμονικών παθήσεων και έλκους στο στομάχι. Δημιουργεί, επίσης, μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα στους καπνιστές. Πιστεύεται ότι η συμπεριφορά των χρόνιων καπνιστών καθορίζεται από τη νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα που καπνίζουν.
Η υγεία μας σήμερα απειλείται και από το άγχος. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες αρρώστιες του πολιτισμού μας. Η ανασφάλεια που βιώνει καθημερινά ο σύγχρονος άνθρωπος, οι εξουθενωτικοί ρυθμοί ζωής του και η έλλειψη επικοινωνίας και εσωτερικής πληρότητας, υποθάλπουν το άγχος, που εκδηλώνεται ως μια βαθιά και οδυνηρή αναταραχή του ψυχικού κόσμου. Αυτή η νοσηρή κατάσταση, όταν παρατείνεται, γίνεται παθολογική, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές όχι μόνο στην ψυχική, αλλά και τη σωματική υγεία του ανθρώπου. Συνοδεύεται από νευρικότητα, δυσφορία, ταραχή, αγωνία, μελαγχολία, στενοχώρια, από πόνους που, αν γίνουν οργανικοί, πλήττουν την καρδιά, το στομάχι, τον εγκέφαλο ή άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα σωματικά συμπτώματα του παθολογικού άγχους είναι ταχυπαλμίες, τρέμουλα, πονοκέφαλος, πόνος ή πλάκωμα στο στήθος, κόμπος στο λαιμό, δύσπνοια, εξάψεις ή κρυάδες και ρίγη, ζαλάδες και τάση για λιποθυμία, μουδιάσματα και ξηροστομία.
Ο σύγχρονος άνθρωπος, αν και μετακινείται πολύ συχνά, ωστόσο, πάσχει από σωματική ακινησία και δυσκαμψία. Ακόμα και για τις πολύ κοντινές αποστάσεις, προτιμά την άνεση και την ταχύτητα του αυτοκινήτου από την πεζοπορία Σπάνια γυμνάζεται και η ψυχαγωγία του είναι μάλλον παθητική. Στην ακινησία συντελεί και η φύση της σύγχρονης εργασίας. Η μεν πνευματική καθηλώνει τον εργαζόμενο για πολλές ώρες σε ένα κάθισμα ή περιορίζει τις κινήσεις του στις διαστάσεις ενός γραφείου, η δε χειρωνακτική, λόγω της τυποποίησής της, τον περιορίζει σε μηχανικές, σταθερά επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία ή δεν μπορούν, εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, να κινηθούν  και να γυμναστούν. Αυτή η αδράνεια έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους ευεξία, αν ληφθεί υπόψη ότι η κίνηση συντελεί σημαντικά στη διάπλαση και την ενδυνάμωση του σώματος, στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και στην ψυχική εκτόνωση.
Όταν ο άνθρωπος αδυνατεί να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του, ασφυκτιά. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει ψυχική αρρώστια. Οι συνθήκες ζωής, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, οι έγνοιες και τα προβλήματα, ο ανταγωνισμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει επιδρούν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Ευνοούν την ανάπτυξη της καχυποψίας, του εγωισμού και της απομάκρυνσης του ενός από τον άλλον. Έτσι, ο άνθρωπος καταλήγει στη μοναξιά. Χωρίς ψυχική επαφή, ακόμα και με πρόσωπα με τα οποία συναναστρέφεται και συζεί, αισθάνεται τη ζωή του άδεια, ανούσια. Γι΄ αυτό συχνά κυριεύεται από άγχος, από αισθήματα ανασφάλειας και κατάθλιψης.
Τα περισσότερα, λοιπόν, προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου έχουν άμεση σχέση με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής του. Αυτά μπορεί να αλλάξουν, αφού ο άνθρωπος είναι δημιουργός τους. Χρειάζεται, έτσι, μια τακτική προληπτικής κυρίως αντιμετώπισης των πιθανών προβλημάτων υγείας, ώστε να μπορέσει, ιδιαίτερα ο νέος, να προστατέψει αποτελεσματικά την υγεία του. Κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, για τη διατήρηση της καλής υγείας είναι η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή υγιεινών συνθηκών διαβίωσης και εξουδετέρωσης των βλαπτικών παραγόντων.
Η σημασία της υγιεινής διατροφής έχει επιβεβαιωθεί επιδημιολογικά και αποδειχθεί ερευνητικά. Είναι πλέον γεγονός ότι κατάλληλη διατροφή μπορεί να προλάβει νόσους φθοράς και να παρατείνει τη ζωή. Απόδειξη αυτού αποτελεί η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όταν μετά από κατάλληλη ενημέρωση ελαττώθηκαν η κατανάλωση ζωικών λιπών και το κάπνισμα, ενώ συγχρόνως καθιερώθηκε η σωματική άσκηση. Εάν ο τρόπος αυτός διαβίωσης εφαρμοζόταν από τα νεανικά μας χρόνια, το προσδόκιμο της επιβίωσης θα πλησίαζε τα εκατό έτη.
Συναφώς προς την υγιεινή διατροφή, τη σχολαστική καθαριότητα και την άσκηση, απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας στους νέους κρίνεται και η προληπτική ιατρική, με εμβολιασμούς, περιοδικούς και από τη νηπιακή μέχρι την προεφηβική ηλικία και περιοδικές ιατρικές εξετάσεις και τακτική ενημέρωση και μέσω του Σχολείου για θέματα υγιεινής. Είναι, βέβαια περιττό να τονίσουμε πως για την πρόληψη θεμελιώδους σημασίας είναι να αποφεύγονται οι ανθυγιεινές συνήθειες, οι καταχρήσεις, η υπερβολική εργασία και να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και ηρεμία.
Από όσα προηγήθηκαν, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι για την απόκτηση και διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχοπνευματικής υγείας και ευεξίας χρειάζεται μέτρο στις καθημερινές δραστηριότητες και προσπάθεια να αποφεύγουμε νοσογόνους παράγοντες. Η υγεία και η ζωή εξακολουθούν να παραμένουν τα πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε και αξίζει κάθε τίμημα, για να τις προστατέψουμε προλαβαίνοντας, κατά το δυνατόν, κι όχι θεραπεύοντας τις αρρώστιες.                    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου