Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Σχεδιάγραμμα έκθεσης με θέμα: «Να αποδειχθεί η θέση ότι είναι ανάγκη ο πολίτης να συμμετέχει στα κοινά της πόλης του»

Πρόλογος
-       Η άποψη του Περικλή στον «Επιτάφιο» για το ποιος θεωρείται σωστός πολίτης (Θουκυδίδης).

Κύριο μέρος
-       Μεταβατική παράγραφος, μικρή ανάλυση της θέσης του Περικλή. Σύνδεσή της με το παρόν(η δημοκρατία ως ευθύνη και μέλημα όλων των πολιτών, όχι μόνο των ηγετών).
-       Εγχρονισμός του θέματος. Η επικαιρότητα της «λόγω και έργω» ανάμειξης και συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, στην εποχή μας.
-       Ποιες αποκαλούμε κοινές υποθέσεις (π.χ. η θέση της χώρας πανευρωπαϊκά και διεθνώς, η οικονομική κατάσταση, η προστασία του περιβάλλοντος, η τήρηση των νόμων, ο σεβασμός των θεσμών κ.α.).
-       Η ιδιωτική μας ζωή επηρεάζεται από τις σχέσεις ανάμεσα σ’ αυτές τις παραμέτρους. Το κύρος της χώρας, πλεονέκτημα των πολιτών της.
-       Η επίδραση της δημόσιας οικονομικής κατάστασης στη ζωή των πολιτών. Η σωστή διαχείριση των εσόδων της χώρας ως προϋπόθεση για κοινωφελή έργα, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, άμυνα κ.α.
-       Η προστασία του περιβάλλοντος ως προϋπόθεση ποιοτικής ζωής. Ο ρόλος της πολιτείας με τους νόμους της για την προστασία του (έλεγχος λειτουργίας των βιομηχανικών συγκροτημάτων, έργα υποδομής, όροι οικιστικής ανάπτυξης κ.α.).
-       Η θέσπιση και τήρηση των νόμων, οι σχέσεις με τους συνανθρώπους, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας, είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους…Χρέος η ευνομία.
-       Ανάγκη αυξημένου ενδιαφέροντος για τα κοινά στην εποχή μας. Λόγοι: οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις, τα διεθνή προβλήματα… Ανάγκη εγρήγορσης όχι μόνο για την πολιτική ηγεσία αλλά και για τους πολίτες (η δύναμη παρέμβασης του κοινωνικού συνόλου).
-       Το έμπρακτο ενδιαφέρον για τις κοινές υποθέσεις δείκτης ωριμότητας και υπευθυνότητας του πολίτη και εγγύηση για την ασφαλή εξέλιξη της κοινωνίας και του έθνους… Αντίθετα, η απάθεια και αδιαφορία πρόσφορο έδαφος για εθνικές και πολιτειακές περιπέτειες… Ολιγωρία και αδράνεια πολιτών οδηγεί σε πολιτειακές εκτροπές και εγκαθίδρυση τυραννικών πολιτευμάτων… εθνικές συμφορές.
-       Ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση ότι οι δημόσιες υποθέσεις μας αφορούν, καθήκον και δικαίωμά μας η παρέμβαση… Νόμοι και θεσμοί από μόνοι τους δεν αναπληρώνουν ή υποκαθιστούν την παρέμβαση του πολίτη στη διαμόρφωση της κοινωνικοπολιτικής ζωής…Αλλιώς «άλλοι» θα πάρουν αυθαίρετα το «δικαίωμα» να παρέμβουν για λογαριασμό μας…

Επίλογος

     Η παραπάνω συνειδητοποίηση ως προϊόν σωστής διαπαιδαγώγησης από τους φορείς κοινωνικοποίησης και ιδίως την Εκπαίδευση. Η κακή εκπαίδευση, καθρέφτης κακής κοινωνικής κατάστασης, που αναπαράγει αντικοινωνικά φαινόμενα απάθειας και αδιαφορίας, όπως στις μέρες μας. Καταπολέμηση αυτών των φαινομένων με υπευθυνοποίηση των νέων και ανάληψη των ευθυνών τους…Εκπλήρωση της αποστολής και χρέους της κοινωνίας προς την πατρίδα…          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου